Zoeken in deze blog

vrijdag 17 mei 2013

Zondag 2 juni 2013; Nemo Walkabout
Pelgrimswandeling rond Heiloo en Egmond langs heidense en christelijke heiligdommen

Wandelorganisatie Nemo organiseert een nieuwe serie wandelingen op zoek naar de sporen van mythen en legenden in het landschap. Oorspronkelijk is de 'walkabout' de zwerftocht van de Australische Aboriginals naar de "Droomtijd", de wereld van de vooroudergeesten. Ook het Nederlandse landschap heeft een mythische laag, die alleen voor wandelaars soms nog zichtbaar is.  Go walkabout! Ontdek de geheimen van het landschap! Onderweg tekst en uitleg.
Vervoer per Nemobus. Begeleiding Peter Spruijt.
Kosten 18,50 incl. vervoer, begeleiding, koffie/soep.
Vertrek 10u Amstelstation.
Opgeven: 020-6817013 voetpaden@gmail.com

Wandeling 12 km: Landgoed Nijenburg (Willibrordus-preekstoel) en Monnikenpad. Bezoek aan bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood (Mirakel van de Runxput); Willibrordusput Heiloo; Abdij van Egmond; Adelbertusput; met in Heiloo een processie vanwege Sacramentsdag.


Nergens in Nederland is de breuklijn tussen het oude Friese 'heidendom' en het christendom zo goed zichtbaar, als in de omgeving van Egmond/Heiloo. De heidense cultplaatsen van de Friese vorsten werden hier door de eerste Ierse missionarissen Willibrordus en Adelbertus en hun volgelingen getransformeerd in christelijke heiligdommen. Net als in Ierland ontsproten daarbij 'spontaan' wonderputten. In de Middeleeuwen werd hier de abdij van Egmond gebouwd, als machtsbasis van de graven van Holland. In de 80 jarige oorlog werd alles verwoest, maar in 1713 verscheen Maria dichtbij Heiloo en tegen de verdrukking in ontstond hier het grootste Maria-bedevaartsoord van Nederland, tot aan de dag van vandaag. De in 1933 herbouwde abdij bevat het graf van Adelbertus en ook veel graven van Holland liggen er begraven.



Om je op te geven, klik hier:
(Als dit niet lukt, stuur dan een mail naar hetzelfde adres.)
voetpaden@gmail.com

Voor het routekaartje, klik hier:
(Als dit niet lukt, kopieer dan de link naar de adresbalk van de browser.)
https://maps.google.nl/maps/ms?msid=203861922170424533398.0004dce68522f1b904756&msa=0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten